Sport

När det gäller sport så är Örnsköldsvik främst känt för Modo Hockey. De största idrottsprofilerna i staden är skidåkerskan Märta Norberg och hockeyspelarna Peter Forsberg, Markus Näslund och tvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Örnsköldsvik har arrangerat SM i längdskidåkning fem gånger (1916, 1927, 1937, 1950, 1967, 1987, 1990, 1993), Paralympiska vinterspelen 1976, SM i orientering 1978 och 2004, O-ringens 5-dagarsorientering 1994, VM i kälkhockey 2004, EM i curling 2008 samt SM i skidorientering 2009 och 2012.

Ishockey

Modo Hockey är Örnsköldsviks ishockeylag. sport i ÖrnsköldsvikDe blev svenska mästare dels säsongen 1878/1979 och dels säsongen 2006/2007. Modo har haft många framgångsrika hockeyspelare och den som är allra mest känd bland dessa lär nog vara Peter Forsberg. Det är inte för intet som staden kallas för Foppaland. Numera spelar Modo Hockeys A-herrlag i nybyggda Fjällräven Center. Men fram till 2006 spelade man i Kempehallen.

Skidsport

En av stadens största idrottsprofiler genom åren är Märta Norberg. Det är en skidåkerska som totalt vunnit 10 SM-guld och 3 VM-brons. Även Carl Nordin från backhoppningsklubben IF Friska Viljor och skidskyttekungen Fredrik Lindström har bidragit stort till stadens framgångar när det gäller skidsport. Skidor åks dock förmodligen bäst i den mer berömda vinterstaden Östersund och här kan du boka hotell i Östersund om du känner att du har vägarna förbi den staden.

Fotboll och innebandy

I Örnsköldsvik finns flera fotbollslag, däribland Friska Viljor FC som spelade i Superettan 2004. MoDo FF, Domsjö IF och Örnsköldsviks FF är andra kända fotbollsklubbar. Dessutom finns Anundsjö IF som spelar i division 2 några mil utanför staden. Örnsköldsvik har en lång historik när det gäller innebandy, inte minst på damsidan. VK Rasket hade ett topplag på damsidan under 1980-talet, medan Örnsköldsvik Innebandy blev svenska mästare i innebandy för damer under säsongen 2003/2004.

Idrottsanläggningar

I hamnområdet, nära Örnsköldsviks centrum, ligger den nybyggda ishockey- och evenemangsarenan Fjällräven Center (tidigare Swedbank Arena). Det finns också en stor utomhusanläggning för idrott som kallas för Skyttis. Där finns bland annat en ny arena som är hemmaarena för Örnsköldsvik Innebandy. Dessutom finns ishall, curlinghall, friidrottsanläggning, konstgräsplan, elljusspår, motionsspår samt en asfaltsslinga som kan användas till inlines och rullskidor sommartid och konstfrysas vintertid när det inte finns tillräckligt med natursnö. På Varvsbergets sluttning, mitt i siktlinjen när man kör längs E4 genom Örnsköldsvik, finns Paradiskullen. Det är Friska Viljor Backhoppnings nybyggda anläggning för såväl träning som tävling. Vidare finns också en alpin utförsåkningsanläggning i Örnsköldsvik, nämligen Åsbacken. Den som vill spela golf kan vända sig till Veckefjärdens golfbana. Strax utanför Örnsköldsvik finns också Solänget travbana som lockar till sig många travintresserade när det vankas tävlingar.