Historia

Örnsköldsviks historiaStaden Örnsköldsvik har gamla anor. Redan då inlandsisen började smälta kom folken till den plats där staden senare skulle anläggas. Isen var som tjockast i dessa trakter och låg därför kvar längst. När isen sedan smälte så vallfärdade folk hit från alla vädersträck. Området var rikt på naturtillgångar och folket tog tillvara på allt som skogen och vattnet hade att erbjuda. Jakten och fisket har länge varit viktiga näringar i trakterna och det är en anledning att några av de vackra och pittoreska fiskelägena längs kusten finns kvar, så som Ulvöhamn, Trysunda och Skeppsmalen. Alla dessa är fina besöksmål.

Stad med unikt namn

Örnsköldsvik blev stad 1894 efter att först ha grundats som köping 1842. Stadens namn kommer från Per Abraham Örnsköld som var landshövding mellan 1762 och 1769. Det innebär också att Örnsköldsvik är en av de få städer i Sverige som fått sitt namn efter en icke kunglig person.

Många forntida lämningar

Örnsköldsviksbygden har många forntida lämningar. Där finns exempelvis den hittills äldsta kända nordligaste bondgården i Sverige. Det är en gård som är ungefär 2000 år gammal och som finns i Gene strax söder om staden. Man har rekonstruerat gården och byggt upp Gene fornby, vilket idag är en av stadens mest populära sevärdheter. Det finns också många andra historiska platser som är väl värda ett besök, så som Bjästamon med lämningar från stenåldern, Arnäsbacken med fynd från järnåldern och tidiga medeltiden samt Kyrkesviken som är en medeltida handelsplats.

Från timmer till industri

I mitten av 1700-talet kom sågverksrörelsen i gång längs älvarna i inlandet, för att i mitten av 1800-talet flyttas ut till kusten i och med utvecklingen av ångsågen. Detta har lagt grunden till stadens utveckling till en utpräglad industristad. Än idag är industrin ett dominerande inslag bland stadens näringar, främst skogs- och verkstadsindustrin, men tjänstesektorn ökar sakta men säkert. Totalt finns omkring 2500 företag i staden med omnejd. I Husum strax norr om Örnsköldsvik finns ett av Europas största pappers- och massabruk. Andra välkända företag i staden är MacGregor Cranes, Hägglunds drives, BAE Systems Hägglunds, Fjällräven, Domsjö Fabriker (fd MoDo) samt Hägges. Det är inte så många som vet det, men bilmodellen Delaunay Belleville, tillverkades förr i Örnsköldsvik. Idag är Örnsköldsvik också känt för Paradisbadet, som är ett av landets största äventyrsbad och som bland annat rymmer Sveriges längsta vattenrutschkana. Idag bor omkring 30 000 invånare i Örnsköldsvik.